Διατροφή στα Στάδια της Ζωής
Η παιδική ηλικία αποτελεί την σημαντικότερη περίοδο της ζωής μας κατά την οποία διαμορφώνονται οι διατροφικές συνήθειες, οι γευστικές προτιμήσεις η συνολική σχέση μας με το φαγητό. Η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής κατά την παιδική ηλικία, αποτελεί σημαντικό εφόδιο τόσο για την εξασφάλιση της ανάπτυξης όσο και για την αποφυγή εμφάνισης νοσημάτων στην μετέπειτα ζωή.
Η Εφηβεία αποτελεί το μεταίχμιο μεταξύ παιδικής και ενήλικης ζωής. Σε αυτό το ηλικιακό φάσμα διαμορφώνεται η εικόνα που έχει το άτομο για το σώμα του, η οποία επηρεάζεται έντονα από τον κοινωνικό περίγυρο. Χρειάζεται κατάλληλη διατροφική εκπαίδευση προκειμένου ο έφηβος να αναγνωρίσει τις διατροφικές ανάγκες για το σώμα του και να υιοθετήσει μία ισορροπημένη διατροφή.
Στην ενήλικη ζωή, η διατροφική φροντίδα έχει καίρια σημασία για την πρόληψη κι αντιμετώπιση νοσημάτων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η οστεοαρθρίτιδα κ.λ.π. Επιπρόσθετα, οι διατροφικές συνήθειες των ενηλίκων διαμορφώνουν εκείνες των παιδιών, καθώς οι γονείς αποτελούν το κύριο πρότυπο μίμησης συμπεριφορών.
Στην Τρίτη ηλικία, οι διατροφικοί χειρισμοί αποσκοπούν τόσο στην αντιμετώπιση διάφορων νοσημάτων, όσο και στην αποκατάσταση φθορών που παρουσιάζονται με την πρόοδο της ηλικίας σε διάφορα συστήματα του οργανισμού όπως τα οστά, η μυϊκή μάζα, το ανοσοποιητικό κ.λ.π. Η εξασφάλιση επαρκούς σίτισης και ενυδάτωσης προς αποφυγή της δυσθρεψίας, είναι η βασικότερη πρόκληση για τους ηλικιωμένους και χρειάζεται ειδικό χειρισμό.
Η διατροφή κατά την εγκυμοσύνη διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην ομαλή σωματική & νοητική ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία της εγκύου. Ο μητρικός θηλασμός, ως φυσική συνέχεια σίτισης του νεογνού, έχει αποδειχτεί επανειλημμένα ευεργετικός για το βρέφος αναφορικά με την ανάπτυξη ενός υγιούς σωματικού βάρους, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της μικροχλωρίδας του εντέρου.