1/2 κ.γ. πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή, ανάλογα με την προτίμηση)
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 γρ. χαλούμι, κομμένο σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ.
Για το dressing θα χρειαστούμε:
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.γ. μέλι
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη (προαιρετικά)
Αλάτι & πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
Φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός ή δυόσμος)
1-2 κ.σ. καβουρδισμένοι ξηροί καρποί (π.χ. καρύδια ή αμύγδαλα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε τις φακές
Ξεπλένουμε τις φακές καλά σε τρεχούμενο νερό.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, το φύλλο δάφνης, το κρεμμύδι και αρκετό νερό ώστε να τις καλύψει.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε ελαφρώς.
Στραγγίζουμε τις φακές, αφαιρούμε το κρεμμύδι και τη δάφνη και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Ψήνουμε τα λαχανικά
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τις πιπεριές, τα ντοματίνια, το κολοκύθι και τη μελιτζάνα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν όλα τα λαχανικά.
Απλώνουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Ψήνουμε το χαλούμι
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Αλείφουμε τις φέτες του χαλουμιού με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Ετοιμάζουμε το dressing
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το μέλι, το λιωμένο σκόρδο (αν χρησιμοποιήσουμε), αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι ή σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Στήνουμε τη σαλάτα
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα, βάζουμε τις φακές, τα ψητά λαχανικά και το χαλούμι.
Περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε απαλά.
Πασπαλίζουμε με φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανό ή δυόσμο) και τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.
Σερβίρουμε
Σερβίρουμε τη φακοσαλάτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.