Φακοσαλάτα με ψητά λαχανικά & χαλούμι

Salad

Τα όσπρια αλλιώς

σε μορφή σαλάτας, ιδανικό γεύμα για κάθε εποχή!

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. φακές ψιλές
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μικρό κρεμμύδι (ολόκληρο, για το βράσιμο)
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
  • 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
  • 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 μέτριο κολοκύθι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 μικρή μελιτζάνα, κομμένη σε φέτες
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή, ανάλογα με την προτίμηση)
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 γρ. χαλούμι, κομμένο σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ.

Για το dressing θα χρειαστούμε:

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη (προαιρετικά)
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα:
  • Φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός ή δυόσμος)
  • 1-2 κ.σ. καβουρδισμένοι ξηροί καρποί (π.χ. καρύδια ή αμύγδαλα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ετοιμάζουμε τις φακές
  • Ξεπλένουμε τις φακές καλά σε τρεχούμενο νερό.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, το φύλλο δάφνης, το κρεμμύδι και αρκετό νερό ώστε να τις καλύψει.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε ελαφρώς.
  • Στραγγίζουμε τις φακές, αφαιρούμε το κρεμμύδι και τη δάφνη και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  • Ψήνουμε τα λαχανικά
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τις πιπεριές, τα ντοματίνια, το κολοκύθι και τη μελιτζάνα.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν όλα τα λαχανικά.
  • Απλώνουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Ψήνουμε το χαλούμι
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Αλείφουμε τις φέτες του χαλουμιού με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  • Ετοιμάζουμε το dressing
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το μέλι, το λιωμένο σκόρδο (αν χρησιμοποιήσουμε), αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι ή σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Στήνουμε τη σαλάτα
  • Σε μια μεγάλη σαλατιέρα, βάζουμε τις φακές, τα ψητά λαχανικά και το χαλούμι.
  • Περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε απαλά.
  • Πασπαλίζουμε με φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανό ή δυόσμο) και τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.
  • Σερβίρουμε
  • Σερβίρουμε τη φακοσαλάτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΑΝΑ 100 ΓΡ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

123

Θερμιδεσ (kcal)

9

υδατανθρακεσ (γρ)

6

πρωτεϊνες (γρ)

7

λιπαρα (γρ)

Μαρία Βουτσινά
Μαρία Βουτσινά
Articles: 28