Φακοσαλάτα με ψητά λαχανικά & χαλούμι
Salad

ΥΛΙΚΑ
- 200 γρ. φακές ψιλές
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 μικρό κρεμμύδι (ολόκληρο, για το βράσιμο)
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 μέτριο κολοκύθι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 μικρή μελιτζάνα, κομμένη σε φέτες
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή, ανάλογα με την προτίμηση)
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 200 γρ. χαλούμι, κομμένο σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ.
Για το dressing θα χρειαστούμε:
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη (προαιρετικά)
- Αλάτι & πιπέρι
- Για το σερβίρισμα:
- Φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός ή δυόσμος)
- 1-2 κ.σ. καβουρδισμένοι ξηροί καρποί (π.χ. καρύδια ή αμύγδαλα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ετοιμάζουμε τις φακές
- Ξεπλένουμε τις φακές καλά σε τρεχούμενο νερό.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, το φύλλο δάφνης, το κρεμμύδι και αρκετό νερό ώστε να τις καλύψει.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε ελαφρώς.
- Στραγγίζουμε τις φακές, αφαιρούμε το κρεμμύδι και τη δάφνη και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Ψήνουμε τα λαχανικά
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τις πιπεριές, τα ντοματίνια, το κολοκύθι και τη μελιτζάνα.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν όλα τα λαχανικά.
- Απλώνουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Ψήνουμε το χαλούμι
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Αλείφουμε τις φέτες του χαλουμιού με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Ετοιμάζουμε το dressing
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το μέλι, το λιωμένο σκόρδο (αν χρησιμοποιήσουμε), αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι ή σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Στήνουμε τη σαλάτα
- Σε μια μεγάλη σαλατιέρα, βάζουμε τις φακές, τα ψητά λαχανικά και το χαλούμι.
- Περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε απαλά.
- Πασπαλίζουμε με φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανό ή δυόσμο) και τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.
- Σερβίρουμε
- Σερβίρουμε τη φακοσαλάτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΑΝΑ 100 ΓΡ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
123
Θερμιδεσ (kcal)
9
υδατανθρακεσ (γρ)
6
πρωτεϊνες (γρ)
7
λιπαρα (γρ)