Sticks Γλυκοπατάτας

Snack | Συνοδευτικό

🍟 Οι πατάτες στην πιο θρεπτική εκδοχή τους

Ψημένες σε λαδόκολλα ή air fryer, θα είναι το νεο healthy αγαπημένο σας σνακ ή συνοδευτικό στα κυρίως γεύματά σας. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, προάγουν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και είναι πλούσια πηγή καροτενοειδών, βιταμίνης C & D. Φυσικά η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει και με τις κανονικές πατάτες.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 μεσαίες γλυκοπατάτες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • πάπρικα γλυκιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες
  2. Κόβουμε σε sticks όπως κάνουμε για τις τηγανιτές πατάτες
  3. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα sticks, το ελαιόλαδο & τα μπαχαρικά μας και ανακατεύουμε καλά
  4. Αδειάζουμε τα sticks σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
  5. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C αέρα για 30 λεπτά. Εναλλακτικά ψήνουμε στο air fryer για 20 λεπτά στους 180 °C. Στα μισά του χρόνου γυρνάμε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.
  6. Αφήνουμε τα sticks να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με αλάτι
  7. Συνοδεύουμε με σπιτική κέτσαπ ή σως γιαουρτιού

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΑΝΑ 100 ΓΡ

141

Θερμιδεσ (kcal)

23.3

υδατανθρακεσ (γρ)

1.9

πρωτεϊνες (γρ)

4.5

λιπαρα (γρ)

Extra Tip!

Πριν προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ψήσουμε τις γλυκοπατάτες, μπορούμε να μουλιάσουμε τα sticks σε ένα μπολ με νερό για περίπου 20 λεπτά. Με αυτή την διαδικασία, διασπάται ένα μεγάλο μέρος του αμύλου που βρίσκεται στην επιφάνεια της γλυκοπατάτας και με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο σχηματισμός ακρυλαμιδίου κατα το ψήσιμο. Το ακρυλαμίδιο είναι μία επιβαρυντική ουσία που παράγεται κατα το ψήσιμο ειδικά αμυλούχων τροφίμων, καθώς γίνεται η ενζυμική αντίδραση Maillard στην οποία οφείλεται η τραγανότητα και το “καραμελί – καφετί” χρώμα.

Μαρία Βουτσινά
Μαρία Βουτσινά
Articles: 23