Μαυρομάτικα με χόρτα & αυγολέμονο – σαν φρικασέ !

Τα όσπρια αλλιώς

Αν έχεις βαρεθεί τα όσπρια, τότε αυτή η συνταγή

θα είναι το απόλυτο comfort food σου

ΥΛΙΚΑ

για 4 μερίδες

  • 200 γρ μαυρομάτικα (πριν το βράσιμο)
  • 1 κιλό χόρτα όπως βλήτα (πριν το βράσιμο)
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 1-2 λεμόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • πάπρικα γλυκειά ή μπούκοβο προαιρετικά για πιο spicy αποτέλεσμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε νερό και αφού βράσει ρίχνουμε μέσα τα χόρτα μας. Μπορείτε να διαλέξετε βλήτα, μυρ΄ωνια , σπανάκι, σέσκουλα ή όποια άλλα χόρτα σας αρέσουν
  2. Βράζουμε τα χόρτα για 20 λεπτά και με μία τρυπητή κουτάλα τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα μουλιάζουμε απευθείας σε παγωμένο νερό. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά
  3. Σε μία άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα μαυρομάτικα για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε λίγο, και τα αποστραγγίζουμε λίγο πριν είναι έτοιμα.
  4. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο & λίγο αλάτι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να “γυαλίσουν”
  5. Προσθέτουμε τα μαυρομάτικα φασόλια και τα χόρτα (αφού τα έχουμε αποστραγγίσει καλά), τις άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για ακόμα 2 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και 2 κούπες νερό (500 ml).
  7. Χαμηλώνουμε το μάτι, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά. Τσεκάρουμε τακτικά αν χρειάζεται επιπλέον νερό.
  8. Προς το τ΄έλος του βρασμού, θέλουμε να μπορούμε να ξεχωρίσουμε περίπου 1 βαθιά κουτάλα ζουμάκι από το φαγητό για το αυγολέμονο.
  9. Μόλις τελειώσει το βράσιμο αφαιρούμε το τηγάνι ή την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και παμε να φτιάξουμε το αγολέμονο.
  10. Σε ένα βαθύ μπωλ σπάμε 2 αυγά τα χτυπάμε και προσθέτουμε χυμό από 1,5 λεμόνι. Παίρνουμε 1 βαθιά κουτάλα ζουμί απο το φαγητό και ρίχνουμε σταδιακά λίγο-λίγο στο αυγολέμονο ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε γρήγορα και συνεχόμενα.
  11. Μόλις αδειάσουμε όλη την κουτάλα, περιχύνουμε πάλι σταδιακά το αυγολέμονο πίσω στο φαγητό ανακατεύοντας το καλά.
  12. Σερβίρουμε με ξύσμα από λεμόνι & άνηθο

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΑΝΑ 100 ΓΡ

107

Θερμιδεσ (kcal)

10

υδατανθρακεσ (γρ)

4.5

πρωτεϊνες (γρ)

5.5

λιπαρα (γρ)

ΑΝΑ 1 ΜΕΡΙΔΑ ΤΝΩ 280 ΓΡ (1/4 ΣΥΝΤΑΓΗΣ)

302

Θερμιδεσ (kcal)

28

υδατανθρακεσ (γρ)

12.5

πρωτεϊνες (γρ)

15.5

λιπαρα (γρ)

Extra Tip!

1) Μπορείτε να έχετε μουσιάσει προηγουμένως τα μαυρομάτικα για 1-2 ώρες για να βράσουν πιο εύκολα και να είναι πιο εύπεπτα
2) Μπορείτε να προσθέσετε μόνο χυμό λεμονιού στο τέλος εάν δεν θελετε αυγολέμονο
3) Μπορείτε να συνοδέψετε το γευμα σας με είτε με ρύζι, είτε με τυρί & ψωμί

Μαρία Βουτσινά
Μαρία Βουτσινά
Articles: 40