Κέικ με αχλάδι 🍐

Snack / Sweet

🥧 Φθινοπωρινό κέικ με φρούτο εποχής χωρίς ζάχαρη

Comfort & healthy – Νο sugar

ΥΛΙΚΑ

Για την κομπόστα αχλαδιού

  • 4 μεσαίου μεγέθους αχλάδια
  • 4 κουταλιές της σούπας στέβια (1:1)
  • Χυμός πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι
  • Ένα ποτηράκι του εσπρέσο λικέρ εσπεριδοειδών
  • Κλωνάρι κανέλας
  • Τζίντζερ σε κυβάκια
  • Κουρκουμά
  • Νερό μεχρι να σκεπαστουν τα αχλάδια (700ml περίπου)

Για το κέικ

Στερεά υλικά

  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 165 γρ Στέβια (1:1)
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.γλ. baking
  • 1/2 κ.γλ. σόδα
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • Κουρκουμά, τζίντζερ & κανέλα 

Υγρά υλικά

  • 1 μεγάλο αυγό
  • πολτός από 2 αχλάδια κομπόστα
  • 240 γρ κεφίρ (χωρίς γεύση)
  • 113 γρ Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. λικέρ εσπεριδοειδών
  • 1 κ.γλ. υγρή Βανίλια

Για το σερβίρισμα προαιρετικά

Βούτυρο ξ.καρπών είτε γιαούρτι 2%

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κομπόστα αχλαδιού

  1. Επιλέγουμε μεσαία αχλάδια (κατα προτίμηση κρυστάλλια) και τα ξεφλουδίζουμε με ένα peeler
  2. Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι προσθέτουμε τα ξεφλουδισμένα αχλάδια, την στέβια, τον χυμό πορτοκαλιού, το λικέρ, κλωνάρι κανέλας, τζίντερ, κουρκουμα & νερό μέχρι να σκεπασούν εντελώς
  3. Αφού πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε το μάτι και βράζουμε για 20 λεπτά
  4. Με μία τρυπητή κουτάλα βγάζουμε ένα-ένα τα αχλάδια μας και τα τοποθετούμε απευθείας σε ένα μεγάλο σκεύος με παγωμένο νερό & παγάκια.
  5. Τα αφήνουμε εκεί μέχρι να κρυώσουν εντελώς

Για το κέικ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα στερεά υλικά: αλεύρι, στέβια, ξύσμα πορτοκαλιού, baking, σόδα, αλάτι, κουρκουμά, τζίντζερ & κανέλα
  • Σε ένα άλλο μπολ με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε καλά όλα τα υγρά υλικά: αυγό, κεφίρ, ελαιόλαδο, λικέρ, βανίλια. Αφού αφαιρέσετε το κοτσάνι και το εσωτερικό από τα 2 αχλάδια, τα πατάτε καλά με ένα πηρούνι μέχρι να γίνουν πολτός και τα προσθέτετε κι αυτά στο μίγμα με τα υγρά υλικά
  • Ενώνουμε τα υγρά με τα στερεά υλικά και με μία μαρίζ, ανακατεύουμε απαλά παίρνοντας και το μίγμα από τα τοιχώματα μέχρι να γίνει ένας ενιαίος χυλός.
  • Σε μία φόρμα του κέικ τοποθετούμε λαδόκολλα στην οποία αφήνουμε τις άκρες να εξέχουν.
  • Τοποθετούμε το μίγμα του κέικ στην φόρμα πάνω από την λαδόκολλα
  • Κόβουμε τα άλλα 2 αχλάδια-κομπόστες σε φετούλες, τις πανάρουμε σε κανέλα-στέβια και τις τοποθετούμε στην επιφάνεια του κείκ.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175 °C σε μεσαία σχάρα για 1 ώρα
  • Αφαιρούμε το κέικ και το αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσει
  • Ξεφορμάρουμε με την λαδόκολλα, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε προαιρετικά με γιαούρτι 2% & μέλι ή βούτυρο ξ.καρπών & τριμμένους ξ.καρπούς
  • Αποθηκεύουμε σε αεροστεγές σκεύος στο ψυγείο για 5-6 ημέρες

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΑΝΑ 100 ΓΡ

250

Θερμιδεσ (kcal)

30.5

υδατανθρακεσ (γρ)

4

πρωτεϊνες (γρ)

11.6

λιπαρα (γρ)

Μαρία Βουτσινά
Μαρία Βουτσινά
Articles: 49