Σοτάρισμα σπανακιού: Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σπανάκι μέχρι να βγάλει όλα τα υγρά του. Το αφήνουμε στην άκρη.
Σοτάρισμα λαχανικών: Σε μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι (ή κατσαρόλα) ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθήκη κολοκύθας & μπαχαρικών: Προσθέτουμε την κολοκύθα, την πάπρικα, τον κουρκουμά, το θυμάρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε το μισό λίτρο νερό μαζί με τον κύβο κότας.
Μαγείρεμα: Μόλις πάρει βράση, καπακώνουμε με αλουμινόχαρτο και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Αφήνουμε στην άκρη.
Προετοιμασία μακαρονιών: Βράζουμε τα ριγκατόνι για 12–13 λεπτά, ώστε να κρατάνε ελαφρώς. Κρατάμε 2 κουτάλες από το νερό τους και στραγγίζουμε.
Δημιουργία σάλτσας: Μεταφέρουμε το μείγμα της κολοκύθας στην κατσαρόλα. Διαλύουμε το τυρί κρέμα στο νερό των μακαρονιών και το προσθέτουμε. Μπλεντάρουμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να δημιουργηθεί λεία, βελούδινη σάλτσα.
Προσθήκη σπανακιού & γραβιέρας: Προσθέτουμε το σοταρισμένο σπανάκι και τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι και να δέσουν τα υλικά.
Ολοκλήρωση: Προσθέτουμε τα ριγκατόνι και ανακατεύουμε απαλά. Μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται οι πρώτες «μπουρμπουλίθρες», αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να «σταθεί» για 5 λεπτά.
Σερβίρισμα: Γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα σπανακιού, flakes γραβιέρας, λίγο μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και θυμάρι.