Ριγκατόνι με κρεμώδη σάλτσα κολοκύθας

Pasta

🍝 H πιο comfort μακαρονάδα του φθινοπώρου

μα πάνω απ’όλα healthy 😉

ΥΛΙΚΑ

  • 900 γρ καθαρισμένη κολοκύθα (πριν βράσει, 1 τμχ οβάλ)
  • 1 πράσο (λευκό μέρος)
  • 1 κρεμμύδι 
  • 200 γραμ. φύλλο από baby σπανάκι
  • (Αφήνω λίγα από τα φύλλα για ντεκόρ)
  • 500 γρ. Ριγκατόνι χοντρά (άβραστα)
  • 200 γρ. τυρί κρέμα light
  • 100 γραμ. γραβιέρα 
  • 1 σκελίδα σκόρδο πατημένη με την πρέσα
  • 1 κομματάκι Τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • Πάπρικα
  • Θυμάρι
  • Κουρκουμα 
  • Μοσχοκάρυδο
  • 3 κ.σ. λάδι
  • Μισό λίτρο νερό με ένα ζωμό κότας
  • 2 βαθιές κουτάλες νερό από τα μακαρόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σοτάρισμα σπανακιού: Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σπανάκι μέχρι να βγάλει όλα τα υγρά του. Το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σοτάρισμα λαχανικών: Σε μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι (ή κατσαρόλα) ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθήκη κολοκύθας & μπαχαρικών: Προσθέτουμε την κολοκύθα, την πάπρικα, τον κουρκουμά, το θυμάρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε το μισό λίτρο νερό μαζί με τον κύβο κότας.
  4. Μαγείρεμα: Μόλις πάρει βράση, καπακώνουμε με αλουμινόχαρτο και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Αφήνουμε στην άκρη.
  5. Προετοιμασία μακαρονιών: Βράζουμε τα ριγκατόνι για 12–13 λεπτά, ώστε να κρατάνε ελαφρώς. Κρατάμε 2 κουτάλες από το νερό τους και στραγγίζουμε.
  6. Δημιουργία σάλτσας: Μεταφέρουμε το μείγμα της κολοκύθας στην κατσαρόλα. Διαλύουμε το τυρί κρέμα στο νερό των μακαρονιών και το προσθέτουμε. Μπλεντάρουμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να δημιουργηθεί λεία, βελούδινη σάλτσα.
  7. Προσθήκη σπανακιού & γραβιέρας: Προσθέτουμε το σοταρισμένο σπανάκι και τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι και να δέσουν τα υλικά.
  8. Ολοκλήρωση: Προσθέτουμε τα ριγκατόνι και ανακατεύουμε απαλά. Μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται οι πρώτες «μπουρμπουλίθρες», αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να «σταθεί» για 5 λεπτά.
  9. Σερβίρισμα: Γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα σπανακιού, flakes γραβιέρας, λίγο μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και θυμάρι.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΑΝΑ 100 ΓΡ

112

Θερμιδεσ (kcal)

15.3

υδατανθρακεσ (γρ)

4

πρωτεϊνες (γρ)

3.9

λιπαρα (γρ)

Μαρία Βουτσινά
Μαρία Βουτσινά
Articles: 48